Alles van IJsselstein
Bekijk de agenda

Oudste archieven stad en baronie IJsselstein toegankelijk

Oudste archieven stad en baronie IJsselstein toegankelijk
IJsselstein Geplaatst 21 maart 2020

De oudste archieven van de stad en de baronie van IJsselstein zijn geïnventariseerd.

Hiermee is er een nieuw helder en handig overzicht van de belangrijkste historische bronnen van het vroege IJsselstein. De inventaris beschrijft in het kort de geschiedenis van stad en baronie en geeft een overzicht van de archiefstukken.

Onlangs kreeg burgemeester Patrick van Domburg het eerste exemplaar van de inventaris overhandigd door Frank van Rooijen, de streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard (RHC).

De baronie heeft een merkwaardige geschiedenis. Het bestond uit de stad IJsselstein, het dorp Benschop en Noord-Polsbroek. Sinds 1558 stond het bestuur van de baronie onder de Oranjes. Willem van Oranje erfde het namelijk na het overlijden van zijn vrouw Anna van Egmond. In dezelfde periode wist de baronie een bijzondere, zelfstandige positie te verwerven, los van de gewesten (provincies) in de latere Republiek. Een opmerkelijk gevolg hiervan was dat de baronie kon uitgroeien tot een belastingparadijs. Het kon dus nogal wat uitmaken of men in Noord- of Zuid-Polsbroek woonde! Pas in de Franse tijd verloor de baronie haar bijzondere status.

De archieven herbergen een schat aan informatie over de geschiedenis van de baronie en de stad. En de archiefinventaris die nu gemaakt is, is een essentieel instrument om onderzoek te doen naar dit verleden. Dit kan bij het RHC in Woerden, dat niet alleen het archief van de stad en de baronie beheert, maar ook archieven van het latere gemeentebestuur, notarissen, waterschappen en diverse organisaties in IJsselstein. Op de website van het RHC is meer informatie over het RHC, de archieven en lokale historie te vinden. Ook de nieuwe inventaris van de stad en baronie is online te vinden.


Meer informatie | www.rhcrijnstreek.nl

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

A NAAR B KOERIERS
Uitvaartverzorging Midland
Eet- en Drinkhuis
Fietsspecialist Panoven
De Bruin Entertaiment
TriKyRa Licht & Geluid