Alles van IJsselstein
Bekijk de agenda
< juli 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
 
 
1
2
3
4
5
28
6
7
8
9
10
11
12
29
13
14
15
16
17
18
19
30
20
21
22
23
24
25
26
31
27
28
29
30
31
 
 

Jongeren in IJsselstein gaan tinderen voor het klimaat

Jongeren in IJsselstein gaan tinderen voor het klimaat
IJsselstein Geplaatst 3 september 2019

Wat heb jij liever: één windmolen in IJsselstein of 15 voetbalvelden met zonnepanelen? Ben je bereid om minder vlees te eten of de verwarming 5 graden lager te zetten?

Jongeren zijn vaak afwezig in de discussie rond duurzaamheid, terwijl het vooral over hún toekomst gaat. Daarom start IJsselstein vanaf 2 september 2019 met de campagne Watt Nou! Met de online tool Swipocratie kunnen ze met een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie en aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag. Er worden enkele powerbanks op zonne-energie verloot onder de IJsselsteinse jongeren die hun emailadres invullen.

Swipocratie is onderdeel van het project ‘Watt Nou! Jongeren over energie', waarin de mening van jongeren centraal staat. Dit is een initiatief van 12 gemeenten, de provincie Utrecht en de NMU om jongeren van 16 tot 25 jaar, actiever te betrekken bij de lokale energiediscussie. IJsselstein is één van de gemeenten waar deze campagne van start gaat. Met berichten en filmpjes op social media, een wervingsactie op scholen en bij verenigingen en horeca en een postercampagne met QR code worden jongeren gestimuleerd om hun mening te geven in de online tool Swipocratie. Onder de jongeren die hun emailadres invullen, worden 10 powerbanks op zonne-energie verloot. De winnaars ontvangen een bericht kort na afloop van de Swipocratie-campagne.

Geef jongeren een stem
Veel jongeren hebben wel degelijk een stevige mening, maar die komt pas boven tafel als ze op de juiste manier worden benaderd. Via Swipocratie kunnen ze op een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier hun mening geven door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de vraag voorgeschoteld: "Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?"

Uitkomsten & Live sessies
Als alle resultaten binnen zijn, volgt dit najaar een bijeenkomst voor belangstellende jongeren. Samen gaan zij aan de slag met een concreet plan om IJsselstein te voorzien van duurzame energie. De gemeenten nemen dit 'bod van jongeren' en de uitkomst van Swipocratie vervolgens mee in het debat rond de energietransitie - de overgang van fossiele naar duurzame energie.

‘Watt Nou' wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie Utrecht.

 

M Line Nederland bij Citybed IJsselstein

Meer informatie | Gemeente IJsselstein | Natuur en Milieu Utrecht Federatie

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Brasserie De Kloostertuin
Van Lexmond Wonen
De Bruin Entertaiment
Eet- en Drinkhuis