Alles van IJsselstein
Bekijk de agenda
< december 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
48
 
 
 
 
 
1
2
49
3
4
5
6
7
8
9
50
10
11
12
13
14
15
16
51
17
18
19
20
21
22
23
52
24
25
26
27
28
29
30
1
31
 
 
 
 
 
 

Verzamelwoede in IJsselstein

Verzamelwoede in IJsselstein
IJsselstein Geplaatst 24 april 2012

Op 23 april is in de nieuwe bibliotheek in IJsselstein een bijzondere tentoonstelling geopend.

Het is een tentoonstelling van onder andere leesplankjes die gemaakt zijn door leerlingen van groep 3 en 4 van IJsselsteinse basisscholen en een collectie leesplankjes van een verzamelaar. De leerlingen maakten de leesplankjes naar aanleiding van het project ‘Verzamelwoede'.

Iedereen verzamelt wel wat en zeker jonge kinderen sparen van alles en nog wat: mooie stenen, zachte veertjes, glanzende knikkers... In het Cultuurprogramma ‘Verzamelwoede' maakten de leerlingen kennis met een heel bijzondere verzameling: een verzameling van leesplankjes. Vorig jaar werd herdacht dat het leesplankje 100 jaar bestond. Toen begon het niet met aap - noot - mies, het leesplankje uit 1910 kende de woorden raam - roos - neef - fik - gat. Verzamelaar Ger van Wijngaarden heeft talloze verschillende leesplankjes in zijn bezit, ook uit Nederlands-Indië en Zuid-Afrika. Leerlingen van groep 3 en 4 van IJsselsteinse basisscholen gaan op bezoek in de Bibliotheek om de verzameling leesplanken van Ger van Wijngaarden te bekijken. De kinderen worden rondgeleid door medewerkers van de bibliotheek en bekijken ook delen van hun collectie. In voorbereidende lessen hebben de kinderen zelf een leesplank gemaakt met woorden over hun klas. Deze nemen ze mee naar de bibliotheek en de leesplank wordt bij de tentoonstelling gehangen. De tentoonstelling groeit dus steeds met werken van de verschillende schoolgroepen. Eind mei hangen alle leesplanken van alle klassen er en is de tentoonstelling compleet. De kinderen kunnen er dan met hun grootouders naar toe, want de opa's en oma's kennen de leesplanken nog uit hun eigen schooltijd. De tentoonstelling wordt van 23 april tot 24 mei in de Bibliotheek IJsselstein gehouden.

Het project ‘Verzamelwoede' is ontwikkeld door Kunst Centraal, kunst- en cultuureducatie provincie Utrecht. Het project wordt dit jaar uitgevoerd op 15 basisscholen in IJsselstein in het kader van het Cultuurprogramma waaraan alle scholen meedoen. Dit programma, dat georganiseerd wordt door Kunst Centraal, heeft tot doel leerlingen kennis te laten maken met hun eigen culturele omgeving. Ieder jaar is er per bouwdeel een project. De scholen uit de gemeente IJsselstein doen al voor het vierde jaar mee. Het programma wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van zowel de scholen, de gemeente als de provincie Utrecht.

Ger van Wijngaarden is altijd op zoek naar nieuwe items om zijn collectie leesplankjes aan te vullen, mocht u tips hebben dan kunt u hem via zijn website www.het-leesplankje.nl benaderen.

Kijk ook op www.kunstcentraal.nl of www.het-leesplankje.nl of www.bibliotheeklekijssel.nl

 

 


Meer informatie | www.kunstcentraal.nl

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug