Alles van IJsselstein
Bekijk de agenda

Tuinstekjesruilmarkt annex kinderdoemiddag met natuuractiviteiten 2014

Tuinstekjesruilmarkt annex kinderdoemiddag met natuuractiviteiten 2014
IJsselstein Geplaatst 22 mei 2014

Op zaterdag 17 mei heeft GroenLinks weer een tuinstekjesruilmarkt annex kinderdoemiddag met natuuractiviteiten georganiseerd. Dit was de zesde keer dat we een tuinstekjesruilmarkt organiseerden en de vijfde keer met een kinderdoemiddag erbij.

De activiteiten vonden plaats bij Henk de Haan aan de Achtersloot 102.
De organisatie was in handen van Henk de Haan en Elly Schinkel met hulp van Rob Kosterman, Gerrie Evers en Hans Lappee.

De volgende activiteiten vonden plaats:

1. Er waren konijntjes aanwezig, die geaaid konden worden. Co van de dierenweide het Eiterse Hofke heeft voor de dieren gezorgd.

2. De bijenvereniging was er met een stand met een glazen observatiekast, waar de bijen live bekeken konden worden. Uitleg werd gegeven door Rob en Bas. Er waren producten, die gemaakt waren van honing, zoals propolis en bijenwas. Verder kon men in de schuur een bijenfilm bekijken met de uitleg over het "nuttige werk" van de bijen.

3. Excursie waterdiertjes voor de kinderen verzorgd door Leo: Waterdiertjes konden in de sloot aan de overkant met een netje worden geschept. Leo gaf uitleg over de gevonden diertjes. Er werden poelslakken, rugzwemmers, schrijvertjes, salamandertjes, watervlooien, kikkers enz. ontdekt. Gerrie hielp met de uitleg aan bezoekers bij de emmers met de gevangen dieren, die na afsluiting weer werden teruggezet.

4. Het volgen van een kabouterpad met opdrachten voor de kleintjes. Het pad en de opdrachten werden uitgezet door Anke en Joke. Anke begeleidde de kinderen langs het pad en las o.a. voor aan de kleintjes. Er werd getekend en de kabouterdans gedaan.

5. (Tuin)stekjes konden geruild worden en als je niets bij je had om te ruilen, dan kon je een stekje meenemen en een bedrag in de "bijdrage-pot" doen.
Op een grote viermeter kraam werden de stekjes uitgestald. Liseth en Celia zorgden hier voor de ondersteuning en de zeer deskundige uitleg.

6. Bloemstukjes maken door kinderen. Onder leiding van Joke werden er door de kinderen mooie bloemstukjes gemaakt. Er werd gebruik gemaakt van kringlooppotjes en kringloopmandjes en verder werd er gewerkt met bloemen, waaronder ‘Fair Trade' bloemen van de Lidl. Het overige "groen" kwam uit de tuin.

7. "Eetbaar IJsselstein" was aanwezig met kruiden en plantjes voor de moestuin en informatie over de kruidentuin. Verder lagen op een mat groeten en planten en moesten de kinderen raden wat ervan gemaakt werd wat op de andere mat lag. Gerrie en Clarie gaven uitleg.

8. Bomenquiz verzorgd door Henk. Een tiental bomen op het perceel van Henk waren genummerd en men moet opschrijven, welke bomen dat waren. Het bleek toch moeilijker dan gedacht. Het was wel altijd prijs want elke deelnemer kreeg een zakje met verschillende zaadjes om in de eigen tuin of die van de Gemeente te zaaien.

9. Bijenhotel of vogelhuisje maken. Kinderen konden door gaten te boren in een houtblok zo een bijenhotel maken. Ze konden ook een vogelhuisje maken. Alles onder de deskundige leiding van Barend en Wim. Rob en Hans hadden het hout van te voren gezaagd.

10. Hans had een stand ingericht met alles over bomen en hout met zelfs enkele vogelnestjes.

Verder was er een kraampje waar biologische pannenkoeken werden gebakken door Janneke en Wilma. De kinderen konden een glaasje limonade bij de pannenkoek krijgen. Bij het kraampje ernaast kon men ‘Fair Trade' koffie en thee krijgen. De koffie en thee met koekjes werden verzorgd door Herman en Gerda van de WereldWinkel.

Al met al een zeer geslaagde en gezellige middag met heel veel bezoekers. Naar schatting ruim 300 mensen (volwassenen en kinderen) hebben deze activiteit bezocht.

Met dank aan alle medewerkers: Janneke, Wilma, Celia, Gerrie, Clarie, Anke, Co, Leo, Joke, Liseth, Rob, Bas, Hans, Barend, Wim, Marjolein en Myrthe (fotograven), Detlef (maken poster, A5 flyers en beschikbaar stellen beamer), Herman, Gerda, Elly en Henk.


Meer informatie | www.ijsselstein.groenlinks.nl | Bron & foto's: Henk de Haan

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Dierenkliniek IJsselstein
Fietsspecialist Panoven
TriKyRa Licht & Geluid
ZZpijl
A NAAR B KOERIERS