Alles van IJsselstein
Bekijk de agenda
< december 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
48
 
 
 
 
 
1
2
49
3
4
5
6
7
8
9
50
10
11
12
13
14
15
16
51
17
18
19
20
21
22
23
52
24
25
26
27
28
29
30
1
31
 
 
 
 
 
 

Een nieuw beeld van de jaren ’80 en begraafplaats Eiteren

Een nieuw beeld van de jaren ’80 en begraafplaats Eiteren
IJsselstein Geplaatst 9 maart 2018

Vaste HKIJ-spreker, Bart Rietveld, neemt ons op 28 maart na de pauze mee in de geschiedenis van het begraven te IJsselstein en die van begraafplaats Eiteren.

De Historische Kring IJsselstein gaat weer terug naar de jaren '80. Vóór de pauze wordt gestart met een nieuw deel uit de fotocollectie ‘Jan Koningen': IJsselstein in de jaren' 80, waarin met name de Binnenstad centraal zal staan. Zwart-wit wordt kleur!

Vaste HKIJ-spreker, Bart Rietveld, neemt ons op 28 maart na de pauze mee in de geschiedenis van het begraven te IJsselstein en die van begraafplaats Eiteren. De Eiterse begraafplaats speelt met ieders verbeelding. Voor de één is het een beetje ‘spooky' en voor de ander een plek waar je gedachteloos aan voorbij gaat. Ingeklemd in de woonwijk Kasteelkwartier ligt deze oase van rust welke ‘s zomers alleen verstoord wordt door het gekwetter van de ‘kauwen' die hier dan massaal bivakkeren. De ‘vergeten' begraafplaats wordt nu opgeknapt en opnieuw ingericht. Bedoeling is dat het er publieksvriendelijker wordt. Slechts sporadisch vindt er nog een begrafenis plaats. De Hoge Akker aan de Noord-IJsseldijk is nu de plek waar de meeste IJsselsteiners een laatste rustplaats vinden. Ook wordt er sinds enkele jaren weer begraven op de RK begraafplaats aan de Groene Dijk.

De Eiterse begraafplaats is in 1829 in recordtijd aangelegd als uitvloeisel van een Koninklijk Besluit in 1827 dat het begraven in kerken en binnensteden verbood. Men heeft hier lang vastgehouden aan het begraven in- en om de Nicolaaskerk en treuzelde zo lang dat er uiteindelijk overhaaste beslissingen genomen moesten worden. Reden hiervoor was dat er -anders dan nu- uitsluitend begraven werd en dat de opbrengsten hiervan rechtstreeks ten goede aan de kerk kwamen. Zo had deze tot 1822 een monopolie-positie wat voor de kerk veel geld opbracht. Kort voor het koninklijk besluit besloot de RK gemeenschap een eigen begraafplaats aan te leggen bij hun schuilkerk aan de Havenstraat. Deze heeft slechts 7 jaar gefunctioneerd. Er was alle reden voor om het begraven in de stad te verbieden. De hygiënische omstandigheden in- en om de kerk waren hier -en ook elders in het land- zo slecht dat het de volksgezondheid ernstig bedreigde. De overheid moest wel ingrijpen en pakte het monopolie van de kerk af. Er moest op minimaal 300 meter van de stad een ‘Algemene Burgerlijke Begraafplaats' komen waar zowel katholiek als hervormd IJsselstein begraven kon worden. Er volgde een moeizaam proces. Katholiek IJsselstein lag dwars en de hervormde kerk zag een belangrijke bron van inkomsten teloorgaan. De gemeente had geen geld maar moest wel handelend optreden. Kortom: gedoe. Een speciaal ingestelde ‘onroerend-goed belasting' bracht uitkomst en op 3 juli 1829 wordt ene Jan Beelo hier als eerste begraven in een katholiek ‘armengraf'. Daarna gaat het snel en al 15 jaar later is de begraafplaats overvol. Men had in IJsselstein buiten het hoge sterftecijfer (de cholera sloeg hier hard toe) van de negentiende eeuw gerekend. Bijzonder is dat de begraafplaats niet werd uitgebreid maar dat uiteindelijk de katholieken een eigen begraafplaats aanleggen aan de Groene Dijk. Dit heeft er mede toe geleid dat onze begraafplaats zijn oude vorm heeft behouden en dat zelfs nog een oorspronkelijk grafkwadrant bestaat waar de eerste belangrijke graven van het begin zijn terug te vinden. Dat maakt Eiteren zo bijzonder en heeft ervoor gezorgd dat de plek als gemeentelijk monument is aangewezen. Na jarenlange verwaarlozing moet het een cultuurhistorisch rustpunt worden met een bijzondere ecologische waarde. Een plek van herinnering waaraan je niet gedachteloos voorbij gaat.

Aanvang 20.00 uur in 't Kruispunt, Touwlaan 36 (naast begraafplaats Eiteren).

De zaal is open vanaf 19.30 uur. Deze avond is zowel voor donateurs van de HKIJ, maar ook voor andere belangstellenden gratis toegankelijk. Graag aanmelden voor 22 maart via www.hkij.nl

 

Citybed IJsselstein Silvana kussens en dekbedden promotieweken

IJsselstein woensdag 28 maart 2018
Aanvang 20:00u / Inloop 19:30u Touwlaan 36 / 3401 CB IJsselstein


Meer informatie | www.hkij.nl

« terug

Uitvaartverzorging Midland
Dierenkliniek IJsselstein
Chocolaterie Zuccotto
Luigi's IJssalon