Alles van IJsselstein
Bekijk de agenda
< april 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
14
1
2
3
4
5
6
7
15
8
9
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
 
 
 
 
 

Vijftigste Groene Hart Streekproduct gecertificeerd

Vijftigste Groene Hart Streekproduct gecertificeerd
De Utrechtse Waarden Geplaatst 8 april 2018

Op 26 april a.s. wordt door de Stichting Groene Hart Streekproducten aan Huug Hagoort van Schaapskooi Ottoland het certificaat ‘Erkend Streekproduct' uitgereikt voor zijn lamsvlees.

Daarmee is dit bedrijf het 50e dat inmiddels het predicaat producent van een erkend "Groene Hart Streekproduct" bezit. Een mijlpaal dus waar we bij stil staan.
Schaapskudde Eiland van Dordrecht is gevestigd in Schaapskooi Ottoland. Onder deze naam voert streekherder Huug Hagoort alle activiteiten uit die hij met zijn schapen onderneemt. De kudde bestaat inmiddels uit een dergelijk 500 Schoonebeekers en Veluwse heideschapen, beide zeldzame, Oudhollandse rassen. De schapen zijn verdeeld over vier kuddes in de Lopikerwaard, Alblasserwaard, Dordtse Biesbosch en Noorwaard Werkendam.

In de winter staan de schapen binnen, verdeeld over twee schaapskooien, één in Ottoland en één in Meerkerk. In de winter en het vroege voorjaar worden jaarlijks zo'n 600 lammeren geboren. De ooien worden aangehouden voor vervanging en groei van de kudde, de rammen blijven tot augustus bij de moeder waarna ze afgemest worden. Tijdens het afmesten krijgen de lammeren krachtvoer bijgevoerd. Per september worden de eerste lammeren naar de slager gebracht.

Lamsvlees

Met het certificeren van het lamsvlees is de herkomst van het lamsvlees geborgd zodat het ook in de keten verwerkt kan worden als "Erkend streekproduct uit het Groene Hart". Hagoort is als producent van het vlees verantwoordelijk tot en met de slacht. De lammeren worden geslacht bij een levend gewicht van 45-50 kg. Dit geeft een geslacht gewicht van 22-25 kg. Alle ram-lammeren worden geslacht bij Slachterij Tuithof in Kamerik. De keuze voor Tuithof is gemaakt omdat deze slachter een ruime wacht-weide heeft om de lammeren tot rust te laten komen én gescheiden kan houden van andere koppels. Een deel van de ram-lammeren gaat naar Kraan Vleesservice en wordt onder de naam "Waards Lam" verkocht. Het verwerkingsproces bij Kraan-Vleesservice is (nog) niet gecertificeerd. De overige ram-lammeren worden verwerkt door Ferry Lempers, slager te Linschoten. Lempers verwerkt dit vlees tot hoogwaardige erkende streekproducten, eindproducten als rookworst, lamsstoofvlees in pot en droge worst. Lempers verkoopt dit in de eigen slagerij en straks ook via de Groene Hart Streekproductencoöperatie. Hagoort behoudt op deze wijze regie op de keten en denkt mee in productontwikkeling.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Huug Hagoort. In 2010 stond de schaapskooi op nummer vier van de meest duurzame bedrijfsgebouwen van Nederland (naast Rabobank en TNT). Schaapskooi Ottoland is een erkend Educatief Centrum voor Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Voor de bouw is door een lokale aannemer FSC-hout gebruikt en het dak is gedekt met riet uit de regio Kinderdijk. Het bedrijfsgebouw, de B&B en het woonhuis worden verwarmd een houtkachel. Deze kachel verwarmt de warmwaterboiler voor onder andere de B&B. Het hout uit de houtkachel wordt betrokken bij Abrona uit Benschop. Heatpipes op het dak nemen deze functie in de zomermaanden over. Op het dak liggen voldoende zonnecollectoren om meer dan zelfvoorzienend te zijn. Voor het houden van schapen/lammeren is geen BeterLeven keurmerk, maar het bedrijf voldoet aan de SKAL-normen.

Het Lopikerwaarden Streekfonds vindt het belangrijk dat mensen in hun directe omgeving in contact komen met dieren en de natuur van de polder. Daarom zetten zij zich in om Streekherder Huug Hagoort met zijn schaapskuddes in de polders in parken en op kades het vette gras van het Groene Hart te laten verteren. Ook is Huug Hagoort met zijn Schoonebekers opgenomen in de Slow Food Ark van de smaak.

Toekomst

Onlangs heeft Hagoort 40 melkschapen, Friese melkschapen, aan weten te kopen. De lammeren lopen nu met de ooien mee en worden in de eigen kudde ingezet voor beheer van natuur. De lammeren worden na 10 weken gespeend zodat gemolken kan gaan worden. De Zuivelboerderij van Ad Brandwijk in Molenaarsgraaf zal deze melk verwerken tot melk, yoghurt en zachte kaas.

Keurmerk

Als licentiehouder kent de stichting Groene Hart Streekproducten het SPN keurmerk "Erkend Streekproduct" toe aan producten uit het Groene Hart die daarvoor in aanmerking komen en waarop door de producent prijs wordt gesteld. Sinds de stichting licentiehouder van het keurmerk "Erkend Streekproduct" voor het Groene Hart is geworden wordt hard gewerkt aan uitbreiding van het assortiment.

Aan het keurmerk zijn eisen verbonden wat betreft de herkomst van de grondstoffen, de verwerking in de streek en duurzaamheid. De stichting vindt het belangrijk dat de producenten zich ook inzetten voor het behoud van natuur en landschap in de streek en een bijdrage leveren aan de lokale en regionale economie. De controle op naleving van die afspraken is goed vastgelegd tussen SPN en Stichting Groene Hart Streekproducten als licentiehouder.

Chocolaterie Zuccotto

Meer informatie | www.groenehartstreekproducten.nl

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Brasserie De Kloostertuin
Margreet Hairstyling
Den Hartog Verzekeringen BV  & RegioBank
City Bed IJsselstein
Van Lexmond Wonen
Wish Hairstyling