Alles van IJsselstein
Bekijk de agenda
< juni 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
22
 
 
 
 
 
1
2
23
3
4
5
6
7
8
9
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30

Dag van de Duurzaamheid in IJsselstein

Dag van de Duurzaamheid in IJsselstein
IJsselstein Geplaatst 11 oktober 2018

Op vrijdag 12 oktober viert IJsselstein voor de vierde keer de Dag van de Duurzaamheid. Een vrolijke dag vol activiteiten in de binnenstad en bij de Bibliotheek.

Deze bijzondere dag is bedoeld voor alle IJsselsteiners, om elkaar te motiveren en te inspireren om de wereld nog duurzamer te maken.

PROGRAMMA

In de binnenstad

Vanaf 14.00 uur, georganiseerd door Klimaatneutraal IJsselstein

 • Lancering Ecomunt door Duurzaamheidskoningin
  • Om 14.30 uur ontvangt wethouder Peter Bekker de Duurzaamheidskoningin op het bordes op de Plaats. Zij lanceert de ECOmunt van Klimaatneutraal IJsselstein: een lokale munt, die uitgedeeld wordt op de markt, waarmee op diverse plekken in de binnenstad een duurzaam product gratis of met korting betaald kan worden.
 • Duurzaam Winkelen (van 14.00 tot 18.00 uur)
  • Kramen met lekkere en leuke ambachtelijke lokale producten, onder meer handgemaakte zeepjes met kruiden van mevrouw Soapz, huiselijke decoratieartikelen van snoeihout uit IJsselstein van Ursee, producten van molen de Windotter, de Melktapperij, natuurvoedingswinkel Biomonkie, duurzame streekproducten van Lokaal33 en speciaal voor deze dag samengestelde thee van Kaatje.
 • Duurzamer leven
  • Informatiestands over allerlei manieren om duurzamer te leven en energie te besparen: IJsselsteinse ontwerper Henk de Groot met de radiatorventilator en vraagbaak voor alle mogelijkheden van energiebesparing en voorziening in huis, Zerowaste-expert Marjolein met handige tips en tricks over vermindering van afval, project BroodNodig rondom broodzakken die vorig jaar in IJsselstein is begonnen en nu met een landelijke uitrol bezig is, klimaatcoach Sushma voor wie wil weten wat je zelf kunt bijdragen aan een klimaatneutrale wereld. Kinderen (en volwassenen) kunnen terecht bij imker en techniekcoach Rob Kosterman voor het maken van een eigen button en andere leuke technische knutsels.

Op de Overtoom en bij de Bibliotheek

Vanaf 16.00 uur

 • ‘Plastic Soep'-opruimactie
  • Alle IJsselsteiners zijn van harte welkom om mee te doen en samen afval te verzamelen in de binnenstad en uit de gracht. 
 • Smoothiefiets
  • Wie na de opruimactie trek heeft in iets lekkers kan met verse groenten en fruit een verse shake trappen op de smoothiefietsen bij de ingang van de Bibliotheek. 
 • Collectieve inkoop zonnepanelen
  • Deze zomer was de opbrengst van zonnepanelen fantastisch. Tijdens de dag van de Duurzaamheid kunnen belangstellenden zich inschrijven voor de collectieve inkoopactie, en hiermee profiteren van voordeel, goede kwaliteit en service.(www.apulse.nl)
 • Workshop: Leer je hond opruimen (start 16.00 uur)
  • Opruimhond Joy is eind september uitgeroepen tot ‘dier van het jaar'. Enjoycleaningup nodigt alle hondenbezitters uit om langs te komen bij deze doorlopende workshop met Joy om te leren hoe ook zij hun hond kunnen trainen om plastic flesjes en afval te verzamelen. 
 • Duurzamer Wonen
  • Op de Overtoom staat voor het stadhuis een grote trailer waar belangstellenden meer te weten kunnen komen over verschillende soorten warmtepompen, boilers en vloerverwarming.
 • Recyclen
  • RMN geeft uitleg over het verminderen van afval en over de beste manier van recyclen.Kom vrijdagmiddag a.s. meehelpen opruimen met de Plastic Soep actie en fiets na afloop een lekkere smoothie bij elkaar op de Dag van de Duurzaamheid!

Het goede voorbeeld wordt natuurlijk gegeven door onze IJsselsteinse held, maar nu ook Dier van het Jaar, opruimhond Joy! Alex van enjoycleaningup zal er bij zijn met Joy, een unieke kans om kennis met haar te maken en een workshop te volgen met je hond!

RMN staat er ook om vragen te beantwoorden over zwerfafval.

Collectieve inkoopactie van zonnepanelen

Dit is ook je kans om mee te doen met de collectieve inkoopactie van zonnepanelen. Vorig jaar een groot succes en daarom voor deze dag in de herhaling!Voor het stadhuis staat de stand van Solarprof en Apluse hier zijn prijzen te winnen met het inkleuren van een kleurplaat. Voor kleurplaten, potloden, lange tafel met stoelen is gezorgd Ondertussen draaid Richard de Bruin van Allesvan.nl een gezellig muziekje en kunnen de ouders informatie inwinnen voor de zonnepanelen actie.

Ook staat hier een grote trailer waarin alles uitgelegd wordt over warmtepompen. Je kan van vier uur ‘s middags tot zeven uur 's avonds terecht. Ook zijn er diverse activiteiten rondom duurzaam winkelen van Klimaat Neutraal IJsselstein op de Plaats.

Neem je vrienden, familie of collega's (FriMiBO?) mee en laat zien dat jullie meehelpen aan een schoner IJsselstein!

Op scholen

 • Voorleesactie
  • Voor de landelijke voorleesactie van de Dag van de Duurzaamheid is een speciaal boek verschenen: ‘De kracht van nieuwe Energie'. Wethouder Peter Bekker leest dit boek op 10 oktober voor aan groep 7 en 8 van basisschool 't Kasteel in IJsselstein. Daarna gaat hij met de leerlingen in discussie over duurzaamheid. Ook in de andere basisscholen in IJsselstein wordt het boek voorgelezen.
Citybed IJsselstein Auping

IJsselstein vrijdag 12 oktober 2018
Aanvang 16:00u tot 20:00u Overtoom 7 / 3401BK IJsselstein


Meer informatie | www.bibliotheeklekijssel.nl

« terug

Jill’s City Spa
Margreet Hairstyling
Fietsspecialist Panoven
Den Hartog Verzekeringen BV & RegioBank
Van Lexmond Wonen