Alles van IJsselstein
Bekijk de agenda
< juli 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
 
 
1
2
3
4
5
28
6
7
8
9
10
11
12
29
13
14
15
16
17
18
19
30
20
21
22
23
24
25
26
31
27
28
29
30
31
 
 

Een mooie wisselwerking

Een mooie wisselwerking
IJsselstein Geplaatst 21 oktober 2019

De Spaans sprekende Carlos komt elke dinsdagavond bij de Taalinloop in de Bibliotheek in IJsselstein.

Daar oefent hij samen met taalvrijwilliger Julia zijn Nederlands. Vooral het Nederlands spreken is niet altijd even makkelijk.

In het leven is alles Nederlands
Carlos vertelt dat hij graag beter wil integreren in Nederland. Voor zijn werk was het niet nodig om Nederlands te spreken, want met zijn internationale baan kon hij altijd Engels of Spaans spreken. "Maar in het dagelijkse leven is alles in het Nederlands, en daarom vind ik het belangrijk om veel te oefenen. Bij de Taalinloop leer ik de taal, maar het is ook goed voor mijn sociale contacten", aldus Carlos. Ook buiten probeert Carlos goed op te letten, en luistert hij goed naar hoe Nederlanders praten. "Ik wil wel bij de slager niet alleen vlees kunnen bestellen, maar ook om goede kwaliteit kunnen vragen", zegt Carlos lachend.

Je ziet ze vooruit gaan
Taalvrijwilliger Julia is nu ruim een jaar actief bij de Taalinloop en oefent vaak met Carlos. Er wordt veel gelachen, en er is een leuke klik. "Hoe dat komt? Dat weten we niet", lachen ze beiden. "Maar ik ben ook wel streng hoor", zegt Julia. Carlos vult aan: "Ja, streng maar rechtvaardig". Julia is blij dat ze als taalvrijwilliger bij de Taalinloop werkt. "Het is leuk dat ze zo enthousiast zijn allemaal. Als deelnemers dan slagen voor hun inburgering is dat leuk. Je ziet ze vooruit gaan".

Een leuke wisselwerking
Carlos is dankbaar dat hij dankzij Julia veel heeft geleerd en is nu een stuk zelfverzekerder over zijn Nederlands. "In het begin moest ik heel veel geduld hebben om elk woord te begrijpen. Julia heeft ook veel geduld. Iedere keer als ik me vergis, moet het opnieuw. En nog een keer. Elke week leer ik een beetje meer en nu kan ik beter communiceren. Ook begrijp ik steeds beter wat er op de radio wordt gezegd". Carlos vult aan: "ik kom ook weleens bij Julia thuis om te oefenen met taal, en dan help ik haar met andere dingen. Zoals een computer die het niet doet. Die repareer ik dan. Dat is leuk, die wisselwerking".

Hoger niveau
Carlos is van plan om zijn Nederlands naar een nog hoger niveau te tillen. "In het begin vond ik mezelf niet goed genoeg om te beginnen aan een taalcursus". Dankzij de wekelijkse hulp van Julia gaat dat nu stukken beter. Carlos overweegt nu serieus om te starten met een formele taalcursus. "Maar niet op de dinsdagavond hoor!"

Ook oefenen met het Nederlands? Kom naar de Taalinloop, elke dinsdagavond in de Bibliotheek.

M Line Nederland bij Citybed IJsselstein

Meer informatie | www.bibliotheeklekijssel.nl

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

TriKyRa Licht & Geluid
A NAAR B KOERIERS
Brasserie De Kloostertuin
ZZpijl
Margreet Hairstyling