Alles van IJsselstein
Bekijk de agenda

EMPATHIE | Geen mens is een eiland

EMPATHIE | Geen mens is een eiland
IJsselstein Geplaatst 28 juni 2020

Foto-expositie in IJsselsteinse Kasteeltoren.

Museum IJsselstein opent het eerste deel van een nieuwe tentoonstelling over empathie. Vanaf 3 juli zijn in de IJsselsteinse binnenstad meerdere kunstprojecten te zien, waaronder een foto-expositie in de Kasteeltoren.


Foto-expositie in de Kasteeltoren

Koos Breukel, een van Nederland's bekendste portretfotografen, stelde voor Museum IJsselstein een prachtige foto-expositie samen. In de 16e-eeuwse Kasteeltoren zie je intiem fotografisch werk. Op zaterdag en zondag is de toren open voor bezoek. Op andere dagen zijn er rondleidingen. Voor de actuele agenda, toegankelijkheid en aanmelden verwijzen we naar de website.

Deelnemende fotografen: Hans Bol, Koos Breukel, Paul Cupido, Cuny Janssen, Hans de Kort, Annaleen Louwes en Dustin Thierry.


Kunstprojecten in de IJsselsteinse binnenstad
De tentoonstelling wordt de komende weken verder uitgebreid. In de binnenstad zal - openbaar toegankelijk - werk te zien zijn van onder meer Suat Öğüt, Niels Post en Sarah van Sonsbeeck.


Vanaf september ook in het museum
Vanaf september is Empathie | Geen mens is een eiland in het geheel te zien, inclusief een expositie in het museum. Tot die tijd is in Museum IJsselstein Ongetemd | Toekomstbeelden van mens en natuur te bezoeken.


Deelnemende kunstenaars
In Empathie | Geen mens is een eiland zie je werk van onder meer:
Francis Alÿs, Hans Bol, Koos Breukel, Paul Cupido, Caz Egelie, Jasper Griepink, Mylan Hoezen, Kasper Jacobs en Frank Koolen (online), Cuny Janssen, Hans de Kort, Annaleen Louwes, Suat Öğüt, De Onkruidenier, Niels Post, Bernadet de Prins, Fedor van Rossem, Sarah van Sonsbeeck, Martine Stig en Dustin Thierry.


Over Empathie
We leven in een tijd van sterk individualisme. Een tijd waarin de maakbaarheid van ons menselijke bestaan binnen ons bereik lijkt. Onze samenleving is gericht op ontwikkeling van ‘het zelf'. We zijn ervan overtuigd dat de weg naar geluk de weg van zelfontplooiing is. Het ‘wij versus de ander' lijkt de basis van ons bestaan.

Maar mensen zijn sociale wezens. We bezitten het bijzondere vermogen om emoties van anderen te kunnen meevoelen. We zijn ook wie we zijn door de aanwezigheid van de ander. We hebben de ander bovendien nodig voor ons voortbestaan.

Een belangrijke verbindende factor tussen mensen is nieuwsgierigheid. Daar komen ook kunst en empathie samen. Een open en nieuwsgierige houding naar alles wat anders is, zonder oordeel, gaat de vervreemding tussen mensen tegen.

Kijk. Luister. Want geen mens is een eiland.

 


Museum IJsselstein
Bezoekadres: Walkade 2-4, 3401 DS IJsselstein www.museumijsselstein.nl
Bekijk online de actuele bezoekersinformatie en reserveer je kaart(en)
Telefoon 030 - 688 6800
Openingstijden museum: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur


FOTO's: Paul Cupido | Suave | 2016 Suat Öğüt | TFTI or TNHOTR | 2012-2018 (foto: Eva Broekema)

IJsselstein vrijdag 3 juli 2020 - zondag 31 januari 2021
Van 13:00u tot 17:00u Walkade 2-4 / 3401 DS IJsselstein


Meer informatie | www.museumijsselstein.nl

« terug

Fietsspecialist Panoven
Margreet Hairstyling
A NAAR B KOERIERS
Eet- en Drinkhuis