Alles van IJsselstein
Bekijk de agenda

Woonzorgcentrum EwoudAdresgegevens Jan van der Heydenweg 2
3401RH IJSSELSTEIN
Telefoon
T 030-3033500

Woonzorgcentrum Ewoud

Ewoud is een bekende en vertrouwde naam in IJsselstein. De historie van het woonzorgcentrum gaat terug naar 1348, toen in de binnenstad een noodvoorziening bestond waar pestlijders en pelgrims gezamenlijk onderdak vonden in een gasthuis, voortkomend uit een eerder gesticht klooster.

Sinds 2010 is Ewoud onderdeel van zorgorganisatie echt en IJssel , dat ontstaan is uit een fusie tussen Ewoud en de twee Utrechtse woonzorgcentra Transwijk en Zuylenstede.
Ewoud is nu een eigentijds woonzorgcentrum, waar ouderen in verschillende woonvormen, met en zonder zorg, van hun `oude dag` kunnen genieten. Zelfstandig in één van de vele servicewoningen of zelfstandige zorgwoningen op het terrein, of met zorg in een zorg-appartement. Ook wordt in IJsselstein wijkverpleging geleverd.

De dierenweide van Ewoud is een begrip in de stad en leuk voor jong en oud, voor kinderen met hun ouders of grootouders. Restaurant ‘Het Goede van Ewoud' is ook open voor publiek van buiten het woonzorgcentrum.

De historie van Ewoud

Na de verwoesting van het oorspronkelijke klooster en gasthuis, bouwde heer Arnoud van IJsselstein een nieuw gasthuis, dat in 1352 officieel de naam Ewoud krijgt. De gebroeders Ewoud zijn zendelingen uit Ierland. Arnoud van IJsselstein heeft in Keulen over één van hen, Ewoud met de witte haren, gehoord. Het Gasthuis wordt in de veertiende eeuw gehuisvest aan de Kloosterstraat in IJsselstein, het huidige Mariënberg.

Vanaf de jaren `60 verandert de ‘bejaardenzorg' in Nederland, met meer oog voor begeleiding, ondersteuning en het activeren van ouderen. Op 17 december 1968 wordt de Hervormde Stichting Ewoud's Bejaardencentrum opgericht. De eerste paal voor het pand aan de Jan van der Heydenweg wordt op 19 juni 1969 geslagen door burgemeester Mr. A.H. van der Post.
In 1993 verandert de officiële naam in: Stichting Hervormd Gasthuis voor wonen en verzorging Ewoud,. Deze mond vol wordt in het dagelijks gebruik al gauw ‘Ewouds gasthuis' of simpelweg ‘het Ewoud'.

Renovatie

In december 1996 is Ewoud Staete opgeleverd, het complex serviceflats direct naast het hoofdgebouw. Direct daarna volgt een ingrijpende renovatie van het hoofdgebouw, met onder meer de uitbreiding met 12 appartementen. Het totaal komt daarmee op 78 zorg-appartementen. Voor de officiële opening van dit verbouwde Ewoud Gasthuis op 5 juni 1998, wordt het 650-jarig bestaan van ‘het Ewoud'.

Tijdens de meeste recente verbouwing van Ewoud, in 2014, zijn de keuken, het restaurant en de entree totaal gerenoveerd. Ook zijn naast het hoofdgebouw, aan de zijde met de Paardenlaan, 24 luxe service-appartementen gebouwd. Tevens is toen de dierenweide opnieuw ingericht en is de parkachtige tuin aangelegd.

 


« terug


Verpleeghuizen - Zorgcentra